Istoricul Parohiei Brustureț

Istorie Ianuarie 19, 2013

Teritoriul comunei Mironeasa aparţine de podişul Central Moldovenesc.

Situată pe valea pârâului Brustureț (afluent al Slovnicului) între dealuri şi podişuri, posedă cariere de gresii sarmatice şi resurse forestiere, datând ca aşezare din anul 1820.

 

Ca așezare geografică, teritoriul este situat în partea de sud a judeţului Iaşi şi are ca vecini: la nord - comuna Voineşti, la nord-est - comuna Mogoşeşti, la sud-vest - comuna Ipatele, la sud-est - comuna Scheia şi la vest - comuna Ţibana. Satul se află la o distanță de 50 km de orașul Iași, 14 km de Negrești/Vaslui și 5 km de Mănăstirea Hadâmbu.

În anul 1908, ia ființă satul Brustureț sau “Ursari”, sat de țigani ce s-a format din 10 familii pe o porțiune din marginea moșiei Ghica. Se mai numește si “Ursari” deoarece au fost câteva familii de țigani: Radu, Caloianu, Craioveanu, familii ce aveau urși cu, care plecau la diferite târguri din țară. Acești țigani au muncit pe moșia Ghica până în 1922, când pământul a fost dat oamenilor din Mironeasa.

În sat se află biserica cu hramul “Sf. Lazăr”, biserică nou înființată(construită între anii 2004-2008 de către P.C. Pr. Cârcu Ioan).

Până în anul 2011, parohia Brustureț a fost suplinită de PC Pr. Cârcu Ioan de la parohia Mironeasa.

În anul 2011, pe 10 noiembrie, PC Pr. Villie Doroșincă(Protopop al Protopopiatului Iași II) prin binecuvântarea IPS Teofan a numit preot pe seama parohiei Brustureț pe PC Pr. Buțincu Dan-Florin.

Pe data de 19 noiembrie 2011 prin mila și binecuvântarea lui Dumnezeu, a avut loc vizita pastorală a IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu IPS Dr. Serafim Joantă, Mitropolit pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord, moment în care s-a adus și Sf. Antimis la această parohie.

  În prezent se fac demersuri pentru începerea construcţiei catapetesmei și pentru pictarea bisericii.